Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΝΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23/6/2020. Το «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ» του Γιώργου Λιανού είναι νομικό αθλητικό αριστούργημα, το 1ο και μοναδικό μέχρι σήμερα διδακτορικό στο κλάδο του Αθλητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και λόγω της σπουδαιότητας του θέματος και της επιστημονικής και αναλυτικής πληρότητάς του αποτελεί τεράστια και κεφαλαιώδους σημασίας προσφορά για τον Ελληνικό Αθλητισμό και την νομική γνώση των σημαντικών θεμελιωδών πτυχών του Αθλητικού Δικαίου. Με καθαρά αθλητικούς όρους το «έργο» αυτό αποτελεί «Μέγα Θρίαμβο» πρωτίστως βέβαια του ίδιου του Γιώργου Λιανού, στον οποίο αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια και ευχαριστίες για το σπουδαίο αυτό έργο του και την πολύτιμη με αυτό προσφορά του στον Ελληνικό Αθλητισμό, αλλά και της Αθλητικής Οικογένειας των τριών Αθλητικών Σωματείων μας των οποίων είναι μέλος, καθώς και όλου του Ελληνικού Αθλητισμού, του οποίου καλύπτει για πρώτη φορά σημαντικό νομικό κενό στην γνώση των δυσδιάκριτων ορίων ελεύθερης λειτουργίας και φορέων ελέγχου των αθλητικών νομικών προσώπων και των αθλητών.

Ο Γιώργος Λιανός είναι Διδάκτωρ με βαθμολογία άριστα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Βιβλίο του Διατριβή με θέμα «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ» από τον κλάδο του Αθλητικού Δικαίου, του οποίου η παρουσίαση έγινε την Τρίτη 23/6/2020.

Το «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ» του Γιώργου Λιανού είναι νομικό αθλητικό αριστούργημα, το 1ο και μοναδικό μέχρι σήμερα διδακτορικό στο κλάδο του Αθλητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και λόγω της σπουδαιότητας του θέματος και της επιστημονικής και αναλυτικής πληρότητάς του αποτελεί τεράστια και κεφαλαιώδους σημασίας προσφορά για τον Ελληνικό Αθλητισμό και την νομική γνώση των σημαντικών θεμελιωδών πτυχών του Αθλητικού Δικαίου. Με καθαρά αθλητικούς όρους το «έργο» αυτό αποτελεί «Μέγα Θρίαμβο» πρωτίστως βέβαιατου ίδιου του Γιώργου Λιανού, στον οποίο αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια και  ευχαριστίες για το σπουδαίο  αυτό  έργο του  και  την  πολύτιμη  με  αυτό  προσφορά  του  στον  Ελληνικό Αθλητισμό, αλλά και της Αθλητικής Οικογένειας των τριών Αθλητικών Σωματείων μας των οποίων είναι μέλος, καθώς και όλου του Ελληνικού Αθλητισμού, του οποίου καλύπτει για πρώτη φορά σημαντικό νομικό κενό στην γνώση των δυσδιάκριτων ορίων ελεύθερης λειτουργίας και φορέων ελέγχου των αθλητικών νομικών προσώπων και των αθλητών.

Η παρουσίαση του διδακτορικού του Γιώργου Λιανού έγινε την Τρίτη 23/6/2020 ενώπιον Επταμελούς Επιτροπής αποτελουμένης από την Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Κ. Χριστακάκου και τους καθηγητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Κ. Χριστοδούλου, Α. Καραμπατζό, Μ. Αυγουστιανάκη, Γ. Μεντή, Γ. Λαδογιάννη, Π. Νικολόπουλο.

Τίποτα συνήθως δεν γίνεται τελείως τυχαία στην ζωή. Ιδιαίτερα μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό, πολύτιμο και δύσκολο έργο, το οποίο αποτελεί πλέον ιστορικό γεγονός για το νομικό μέρος του Ελληνικού Αθλητισμού και φέρει την «σφραγίδα» του Γιώργου Λιανού. Έργο που απαιτούσε άριστη νομική γνώση του αντικειμένου, κατάρτιση, ικανότητα, δυνατότητα και αριστεία. Που απαιτούσε παράλληλα πολύπλευρη, σφαιρική, αλλά και λεπτομερή γνώση όλων των επί μέρους πραγματικών ζητημάτων της λειτουργίας του Αθλητισμού και των πτυχών τους, στην λειτουργία, στην πράξη, στο υφιστάμενο νομικό και διοικητικό εν γένει καθεστώς, όπως του Αγωνιστικού Αθλητισμού, των κανόνων διοικητικής λειτουργίας, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων όλων εν γένει των αθλητικών φορέων, των αθλητικών νομικών προσώπων και των μελών τους, των αθλητών και των προπονητών και των διοικητικά εμπλεκομένων υπηρεσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Που απαιτούσε υψηλή νομική γνώση της υφιστάμενης σχετικής νομοθεσίας, του Συντάγματος και των ορίων του, της ημεδαπής Αθλητικής Νομοθεσίας, των ξεχωριστών εξουσιών και δικαιοδοσιών αλλοδαπών αθλητικών φορέων (όπως Δ.Ο.Ε., Διεθνείς αθλητικές Ομοσπονδίες, Διεθνή Αθλητικά Δικαστήρια κλπ) και των επίμαχων σημείων των αλληλοεμπλεκομένων αθλητικών κανονισμών. Που απαιτούσε επίσης γνώση αλλά και ικανότητα πληρέστερης αναζήτησης και ολοκληρωτικής λεπτομερούς ενημέρωσης όλων των σχετικών θεμάτων με αγάπη στο αντικείμενο, θέληση, ψυχή, θυσίες, επιμονή, πίστη και σχολαστικότητα στην έρευνα, στην αναζήτηση και στις λεπτομέρειες.

Ο Γιώργος Λιανός συνδέθηκε γρήγορα και με πάθος με την αριστεία, την οποία δεν αποχωρίσθηκε ποτέ. Ήταν σημαιοφόρος στις Παρελάσεις του Σχολείου ήδη και στη Δημοτική και στην συνέχεια και στην Μέση Εκπαίδευση, λόγω της κορυφαίας βαθμολογίας του  και της  αγάπης του  και  των  επιδόσεών του  στην  μάθηση.  Μεταξύ αυτών με ιδιαίτερη αγάπη και επίδοση στα Αρχαία Ελληνικά που είναι η μητέρα μάθησης και γνώσης. Με  άριστη γνώση της Γαλλικής Γλώσσας και της Αγγλικής Γλώσσας. Με μεταπτυχιακό στο ιδιαίτερα εκτεταμένο και πολύτιμο Αστικό Δίκαιο (πυλώνα του Δικαίου) στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία φοίτησε και έχει το πτυχίο του ως ένας των κορυφαίων φοιτητών της. Με παραδόσεις από τον ίδιο του Αθλητικού Δικαίου και γνώση του αντικειμένου. Με Έφεση στην αναζήτηση και εξεύρεση και της τελευταίας λεπτομέρειας και στην επίλυση των αθλητικών νομικών θεμάτων και διαφορών και με διατύπωση θεμελιωμένων απόψεων.

Συνδέθηκε επίσης από πολύ μικρός με αγάπη και πάθος με τον αγωνιστικό αθλητισμό. Συμμετείχε σε επίσημους Ποδηλατικούς Αγώνες και σε Τοπικά Πρωταθλήματα  Ποδηλασίας στις Κατηγορίες Μίνι και Παίδων ως πολύ μαχητικός αθλητής ποδηλασίας του Σωματείου μας Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης, όπως σε Τοπικά Πρωταθλήματα Αττικής στον διάδρομο του Αεροδρομίου Τατοΐου και στο Γύρο Κορωπίου. Σε Πρωταθλήματα Χάντ-μπωλ Ανδρών ως βασικός και ιδιαίτερα ταλαντούχος τερματοφύλακας του Σωματείου μας Α.Ο. Αετός Αθηνών. Σε Πρωταθλήματα Σκακιού στις ηλικιακές σκακιέρες, ως μαχητικός Σκακιστής με την Ομάδα μας Σκακιού του Α.Ο.  Πήγασος Κυψέλης. Σε αγώνες Ακαδημιών Μπάσκετ με Ομάδα του Χαλανδρίου. Σε αγώνες ποδοσφαίρου με την ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γιώργος Λιανός συμμετείχε επίσης ως μέλος Διοικήσεων Αθλητικών Ομοσπονδιών όπως της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγοδρομιών (Ε.Ο.ΠΑΓ.) και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Α.Ομ.Α.με.Α.), ενώ είναι Πρόεδρος στο Σωματείο μας Αθλητικός Όμιλος Αετός Αθηνών.

Επαγγελματικά ο Γιώργος Λιανός είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω έχοντας, μεταξύ άλλων, πολυσχιδή και μεγάλη νομική δραστηριότητα και δικηγορικές παραστάσεις σε αθλητικές εν γένει υποθέσεις και διαφορές (όπως Καταστατικά, Αρχαιρεσίες Αθλητικών Νομικών Προσώπων, Διαφορές για Αρχαιρεσίες, για Μεταγραφές,  για  Ποινές,  ΑΣΕΑΔ,  Ε.ΦΙ.Π., για διοικητικές  διαφορές κλπ),  με  πάραπολλές δικαστικές επιτυχίες.

Αυτή η  πολυεπίπεδη ενασχόλησή του  στον Αθλητισμό, η Γνώση της πραγματικής κατάστασης και της νομικής κατάστασης του Ελληνικού Αθλητισμού, των υφισταμένων εν γένει συνθηκών λειτουργίας του Αθλητισμού, δηλαδή της Ελληνικής Έννομης Τάξης για τον Αθλητισμό, της Διεθνούς Αθλητικής Έννομης Τάξης και της Ελευθερίας του «Συνεταιρίζεσθαι» στον Αθλητισμό, δηλαδή της προστασίας της  Ελευθερίας και της αυτονομίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον Ελληνικό Αθλητισμό, καθώς και των συχνά δυσδιάκριτων ορίων των μεταξύ τους δικαιοδοσιών και των αρμοδιοτήτων των διαφόρων Αρχών, ήταν πολύτιμη για το διδακτορικό του, χωρίς βέβαια να αρκεί. Ο Γιώργος Λιανός επιδόθηκε με μεγάλο ζήλο στην μελέτη όλων των πτυχών του θέματος του διδακτορικού. Σε αυτά τα πλαίσια προέβη και σε άκρως επίπονη, λεπτομερέστατη και εξονυχιστική αναζήτηση, έρευνα και μελέτη των Νόμων, των Κανονισμών και γενικά της ισχύουσας αλλοδαπής Αθλητικής νομοθεσίας και Βιβλιογραφίας, κυρίως της Γαλλικής, και της Ελβετικής και γενικώτερα της Ευρωπαϊκής, καθώς και των αλλοδαπών διεθνών Αθλητικών Αρχών, των Ευρωπαϊκών Αθλητικών Δικαστηρίων και της Νομολογίας τους, όπως βέβαια  και τα ισχύοντα στην Ελλάδα για τον Αθλητισμό και εντόπισε, αξιολόγησε και ταξινόμησε υφιστάμενες μεταξύ τους νομικές διαφορές και όρια της δικαιοδοσίας τους, για τις οποίες ανάλωσε πολύ χρόνο. Όλα αυτά συνέβαλαν στο διδακτορικό του αριστούργημα «Αθλητικό Αυτοδιοίκητο», από το οποίο μπορούν πλέον όλοι οι επιθυμούντες Έλληνες ν’ ανατρέξουν και να βοηθηθούν για να κατανοήσουν τα πάρα πολύ σημαντικά και καίρια θέματα που απασχολούν τον Ελληνικό Αθλητισμό, που ποτέ πριν κανένας στο χώρο μας δεν μπορούσε να κατανοήσει με τόση ακρίβεια. Π.χ. που φθάνει και που εξαντλείται και σε τι η δυνατότητα αλλοδαπών αθλητικών φορέων (π.χ. Δ.Ο.Ε., Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες, Διεθνή Αθλητικά Δικαστήρια κλπ) να επεμβαίνουν και να ελέγχουν τα Aθλητικά Σωματεία και τις Αθλητικές Ομοσπονδίες στην Ελλάδα.

 Γιώργο, θερμότατα συγχαρητήρια και πάλι από την Αθλητική Οικογένεια των τριών Σωματείων μας. Είμαστε περήφανοι για σένα και σου ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνέχεια για σένα και για το καλό του Ελληνικού Αθλητισμού. Θεωρούμε την  συγγραφή του «Αθλητικού Αυτοδιοίκητου», πέραν της ούτως ή άλλως προσωπικής σου επιτυχίας και ως μία ακόμα μεγάλη αθλητική συνεισφορά και των τριών Σωματείων μας (Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης. Α.Ο. Αετός Αθηνών, ΑΣΑΜΕΑ Πήγασος Κυψέλης), επειδή προέρχεται από μέλος της αθλητικής μας οικογένειας και προστίθεται σε τεράστιες αθλητικές διακρίσεις αθλητών μας (σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Παραολυμπιακούς Αγώνες, Διεθνείς Αγώνες, δεκάδες χρυσά μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, συμμετοχές αθλητών μας σε Εθνικές Ομάδες κλπ.), σε δεκάδες επιτυχημένες αθλητικές διοργανώσεις των Σωματείων, σε άλλες τιμητικές διακρίσεις μελών μας κλπ. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.aopigasos.gr/?p=4777

Αφήστε μια απάντηση