Χωρίς τους αθλητές της ομάδας μας ΑΣΑΜΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ Κυψέλης Δημήτριο Ντόβα, Αλέξιο Μανάγια και Αθηνά Λιβανοπούλου, αλλά και με απουσία αρκετών άλλων σκακιστών και από άλλες ομάδες διεξήχθη εφέτος το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού Τυφλών και Μερικώς Βλεπόντων στην Αθήνα με τρόπο όμως που το πρωτάθλημα αυτό υποβαθμίστηκε. Συγκεκριμένα, για λόγους οικονομικούς, δηλαδή περιορισμού του κόστους διεξαγωγής, όπως ενημερωθήκαμε, το πρωτάθλημα αυτό προκηρύχθηκε και έγινε φέτος σε λιγότερες μέρες με ταυτόχρονη όμως μείωση τόσο του χρόνου σκέψης για κάθε σκακιστή και σκακίστρια, αλλά συγχρόνως και διεξαγωγή δύο αγώνων κάθε μέρα για κάθε σκακιστή και σκακίστρια, ένα το πρωΐ και ένα το απόγευμα. Οι όροι όμως αυτοί αφ’ ενός υποβάθμισαν το πρωτάθλημα, καθώς οι αθλητές με αναπηρία όρασης χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συνειδητοποιήσουν τη θέση των κομματιών στη σκακιέρα με την αφή και να σκεφθούν τη κίνηση που θα κάνουν, αφ’ ετέρου κατέστησαν ιδιαίτερα δύσκολη τη συμμετοχή τους, αφού στο αυξημένο πρόβλημα μετακίνησής τους λόγω του προβλήματος όρασης απαιτείτο καθημερινά διπλή μετακίνησή τους για τη μετάβαση στην οικία τους από το τόπο των αγώνων και την επιστροφή, που σε καμία περίπτωση για τους αθλητές μας δεν ήταν κοντινές οι αποστάσεις αυτές. Έτσι δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή των παραπάνω αθλητών μας οι οποίοι είναι όλοι διεθνείς έχοντας αγωνισθεί στην Εθνική Ομάδα της πατρίδας μας και κάθε χρόνο κατακτούσαν ανελλιπώς μετάλλια για την ομάδα μας με τη συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Σχετικά με το θέμα αυτό το σωματείο μας πριν από τους αγώνες αυτού του πρωταθλήματος έχει αποστείλει στην Ε.Α.Ομ.Α.με.Α. τα παρακάτω έγγραφα:
Αθήνα 7/11/2016
Αριθ. πρωτ. : 370 ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Α.Ομ.Α.μεΑ.Κύριε Πρόεδρε,
Στον αγωνιστικό προγραμματισμό του έτους 2016 είδαμε ότι το πρωτάθλημα τυφλών στο σκάκι θα γίνει 1 έως 4 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει προφανώς ότι θα γίνονται δύο αγώνες κάθε ημέρα. Θα χρειάζονται λοιπόν οι σκακιστές σε αυτή τη περίπτωση μέχρι 8 ώρες την ημέρα μόνο για την διεξαγωγή των αγώνων. Ακόμη και αν γίνουν οι αγώνες με περιορισμένο χρόνο σκέψης, από τη στιγμή που θα γίνονται δύο αγώνες την ημέρα αυτό θα είναι φυσική εξόντωση των σκακιστών, και δεν συνηθίζεται πουθενά.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ακόμη, ότι στην προαναφερόμενη περίπτωση η διεξαγωγή του πρωταθλήματος σκακιού με χαρακτηριστικό γνώρισμα τους δύο αγώνες κάθε ημέρα, θα συντελέσει στην υποβάθμιση του πρωταθλήματος, ενδεχομένως δε και σε διακωμώδησή του.
Πιστεύουμε ότι το πρωτάθλημα θα πρέπει να γίνει με βάση την προκήρυξη των τελευταίων ετών, ή να αναβληθεί και η διεξαγωγή του να γίνει αργότερα, αφού το καλοκαίρι πρέπει να σχηματισθεί η Εθνική Ομάδα.
Τέλος θεωρούμε χρήσιμη μία συνάντηση μαζί σας, εάν επιθυμείτε, γιατί μπορούμε να προτείνουμε άλλο τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, ποιοτικά αναβαθμισμένο και με μικρότερο κόστος.
Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αθήνα 14/11/2016
Αριθ. πρωτ. : 371 ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Α.Ομ.Α.μεΑ.Κύριε Πρόεδρε,
1._ Σας υποβάλλουμε με τη παρούσα τη πρόταση του Σωματείου μας για τη ποιοτική αναβάθμιση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Τυφλών και συγχρόνως για τη μείωση του κόστους διεξαγωγής του. Ειδικότερα προτείνουμε τα εξής :
α) Το πρωτάθλημα να χωρισθεί σε δύο φάσεις. Στην προκριματική και στην τελική φάση.
β) Προκριματική φάση. Σε κάθε περιφέρεια οι σκακιστές και σκακίστριες ενός ή περισσοτέρων σωματείων σχηματίζουν ένα όμιλο και αγωνίζονται μεταξύ τους με ελβετικό σύστημα ή όλοι με όλους (πουλ).
Το κόστος αυτής της φάσης είναι ελάχιστο και αφορά μόνο ένα διαιτητή της περιοχής διεξαγωγής των αγώνων του κάθε ομίλου και δεν υπάρχουν έξοδα μετακίνησης και διαμονής των σκακιστών και των σωματείων.
γ) Τελική φάση. Ο αριθμός των σκακιστών που προκρίνονται από κάθε όμιλο (περιφέρεια) στη τελική φάση ορίζεται με βάση την επίδοση των σκακιστών και σκακιστριών του σωματείου ή των σωματείων (της κάθε περιφέρειας ή ομίλου) στη τελική φάση τα τελευταία πέντε (5) χρόνια. Ειδικότερα π.χ. εάν η Ομοσπονδία αποφασίσει στη τελική φάση των αγώνων να αγωνισθούν 18 σκακιστές και σκακίστριες, θα εξεύρουμε πόσους σκακιστές θα δικαιούται να στείλει κάθε όμιλος με βάση τις 18κτάδες των τελευταίων 5 ετών (της τελικής κατάταξης του πρωταθλήματος).
δ) Αν για κάποιο σκακιστή υπάρχει αντικειμενική αδυναμία να αγωνισθεί σε κάποιον όμιλο, η Ομοσπονδία μπορεί να επιτρέψει ν’ αγωνισθεί στη τελική φάση. Πιστεύουμε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους σκακιστές και σκακίστριες να αγωνίζονται περισσότερους αγώνες και με τον ίδιο τρόπο διεξαγωγής, που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια (ένας αγώνας ημερησίως, ίδιος αριθμός αγώνων, ίδιος χρόνος σκέψης). Με αυτό τον τρόπο η τελική φάση θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θα είναι ποιοτικά αναβαθμισμένη.
2._ Τέλος πρέπει να επισημάνουμε τα εξής : Το σκάκι θεωρείται άθλημα, και διέπεται και απ’ την Ελληνική νομοθεσία τουλάχιστον από το 1975. Στο χώρο των τυφλών, το 1984 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών για πρώτη φορά οργάνωσε στο Σκάκι Βαλκανικό κύπελλο. Απ’ το 1985 η Ελληνική Εθνική ομάδα αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις. Τα τελευταία 10 χρόνια και η Ε.Α.ΟΜ.Α.ΜΕ.Α. έχει διοργανώσει στη χώρα μας με επιτυχία σκακιστικές διοργανώσεις παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Το σκάκι είναι το μόνο άθλημα όπου ο τυφλός μπορεί να παίξει χωρίς κανένα πρόβλημα με αρτιμελείς. Μάλιστα εδώ και αρκετά χρόνια πολλοί τυφλοί σκακιστές είναι εγγεγραμμένοι σε συλλόγους της ΕΣΟ και αγωνίζονται σε ατομικές και διασυλλογικές διοργανώσεις.
3._ Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας να συζητήσουμε όσα προτείνουμε. Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν και γι’ αυτό το πρωτάθλημα, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει αργότερα (μέσα σε ένα τρίμηνο).
Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


