Category: Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης

Οκτ 10 2018

Με 2 εντυπωσιακές νίκες – θριάμβους ο κορυφαίος διεθνής ποδηλάτης Λουκάς Καταπόδης του σωματείου μας Α.Ο. ΠΗΓΑΣΟΣ Κυψέλης, στην Ανάβαση Ταϋγέτου 2018 (23/9/2018) και στη 30ή Σπαρτακιάδα 2018 (6/10/2018), συνέχισε και διεύρυνε το τεράστιο μακροβιότερο ρεκόρ που κατέχει ο ίδιος των συνεχόμενων κατακτήσεων πρώτης νίκης σε αγώνες ποδηλασίας.

Με 2 εντυπωσιακές νίκες – θριάμβους ο κορυφαίος διεθνής ποδηλάτης Λουκάς Καταπόδης του σωματείου μας Α.Ο. ΠΗΓΑΣΟΣ Κυψέλης, στην Ανάβαση Ταϋγέτου 2018 (23/9/2018) και στη 30ή Σπαρτακιάδα 2018 (6/10/2018), συνέχισε και διεύρυνε το τεράστιο μακροβιότερο ρεκόρ που κατέχει ο ίδιος των συνεχόμενων κατακτήσεων πρώτης νίκης σε αγώνες ποδηλασίας. Ο Πατρινός αθλητής μας με την αστείρευτη αγάπη του στο άθλημα της ποδηλασίας, την τεράστια θέληση και τις δυνατότητές του, την εμπειρία και τις τεχνικές γνώσεις του στο άθλημα της ποδηλασίας, συνεχίζει να εντυπωσιάζει στους αγώνες ποδηλασίας και να παραμένει αήττητος και ακατάβλητος.

Στην Ανάβαση Ταϋγέτου που έγινε στις 23/9/2018, ο Λουκάς Καταπόδης θριάμβευσε για μία ακόμα φορά όχι μόνο στη κατηγορία του, αλλά και στη γενική κατάταξη όλων των κατηγοριών Μάστερς. Μάλιστα ο θρίαμβός του αυτός έλαβε χώρα με χαρακτηριστική άνεση, μολονότι στα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής υπέστη σημαντική βλάβη το ποδήλατο του Λουκά με αποτέλεσμα να χαθεί αρκετός χρόνος μέχρι την αποκατάστασή της. Ο χρόνος όμως αυτής της καθυστέρησης δεν έφθασε να του στερήσει μία ακόμα άνετη νίκη, καθώς ο Λουκάς είχε ήδη αποσπασθεί και είχε αποκτήσει πολύ σημαντική διαφορά από τους άλλους αθλητές.

Εντυπωσιακή και θριαμβευτική ήταν και η τεράστια νίκη του Λουκά στην 30ή Σπαρτακιάδα, στη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη, απόστασης 260 χιλμ. που έγινε στις 6/10/2018. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικά τα πρόσθετα στοιχεία που αναφέρονται παρακάτω, τα οποία μεγαλώνουν την αξία της μεγαλειώδους εμφάνισής του και του θριάμβου του:  Το πρώτο είναι ότι ο Λουκάς κατέρριψε το ρεκόρ αυτής της διαδρομής με τον εντυπωσιακό χρόνο 7 ώρες 54΄, που αποδεικνύει τη διατήρηση της πολύ καλής του φυσικής κατάστασης. Το ρεκόρ της Σπαρτακιάδας είχε παραμείνει ακατάρριπτο για 4 χρόνια και το κατείχε και πάλι ο ίδιος ο Λουκάς. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι στην εφετινή 30ή Σπαρτακιάδα συμμετείχαν και επίλεκτοι αθλητές της κατηγορίας Ανδρών – Ελίτ, τους οποίους όμως νίκησε και αυτούς ο Λουκάς με άνεση.

Μετά τη νέα αυτή επιτυχία του στη Σπαρτακιάδα ο Λουκάς Καταπόδης δήλωσε τα εξής: « Η ένταξη της Σπαρτακιάδας στο χειμερινό πλάνο της προετοιμασίας μου, απέδωσε καρπούς και φανέρωσε με την 1η θέση και το νέο ρεκόρ απόστασης που πραγματοποίησα μετά από 4 χρόνια, την διατήρηση της καλής μου φυσικής κατάστασης.

Πραγματικά αφιερώνω κατά κύριο λόγο την προσπάθειά μου αυτή στον ευγενή φίλο μου κ. Nίκο Γεωργίου πρόεδρο της εταιρείας PPG Hellas για την αδιάλειπτη υποστήριξή του».

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.aopigasos.gr/?p=4024

Οκτ 10 2018

Ο Α.Ο. ΠΗΓΑΣΟΣ Κυψέλης προκήρυξε και διοργανώνει και εφέτος στην Πάρνηθα τη Κυριακή 28/10/2018 τον ετήσιο Πανελλήνιο διασυλλογικό ποδηλατικό αγώνα, καθώς και αγώνα ανεξαρτήτων με την ονομασία «Ανάβαση στο Φλαμπούρι Πάρνηθας» (απόστασης 16,4 χιλιομ.), για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 10.00΄ π.μ. από την αφετηρία που είναι στο ξέφωτο αμέσως μετά τις ταβέρνες της Λεωφόρου Πάρνηθας, 1.500 μ. περίπου πριν το χώρο στάθμευσης του τελεφερίκ και ο τερματισμός είναι στη συμβολή της ασφάλτου με τον χωματόδρομο για το καταφύγιο του ΕΟΣ Αθηνών.

Ο Α.Ο. ΠΗΓΑΣΟΣ Κυψέλης προκήρυξε και διοργανώνει και εφέτος στην Πάρνηθα τη Κυριακή 28/10/2018 τον ετήσιο Πανελλήνιο διασυλλογικό ποδηλατικό αγώνα, καθώς και αγώνα ανεξαρτήτων με την ονομασία «Ανάβαση στο Φλαμπούρι Πάρνηθας» (απόστασης 16,4 χιλιομ.), για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 10.00΄ π.μ. από την αφετηρία που είναι στο ξέφωτο αμέσως μετά τις ταβέρνες της Λεωφόρου Πάρνηθας, 1.500 μ. περίπου πριν το χώρο στάθμευσης του τελεφερίκ και ο τερματισμός είναι στη συμβολή της ασφάλτου με τον χωματόδρομο για το καταφύγιο του ΕΟΣ Αθηνών.

Ήδη το σωματείο μας προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για μία ακόμα επιτυχημένη διοργάνωση, στην οποία για πρώτη φορά θα δοθεί δυνατότητα συμμετοχής και σε ανεξάρτητους ποδηλάτες σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης και των Κανονισμών Ποδηλασίας.

Η πλήρης προκήρυξη του αγώνα αυτού έχει ως εξής :

«ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΗΓΑΣΟΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

Σταδίου 51, Αθήνα, TK 105 59, Τηλ.: 2103210491, Fax: 2103212430

Website: http://www.aopigasos.gr, e-mail: aopigasos@gmail.com

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ “ ΟΧΙ “ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΙ (ΠΑΡΝΗΘΑΣ) στις 28/10/2018

________________________________

Ο “Α.Ο. ΠΗΓΑΣΟΣ ΚΥΨΕΛΗΣ“ διοργανώνει, υπό την αιγίδα της Ε.Ο.Π., τον καθιερωμένο διασυλλογικό ποδηλατικό αγώνα «Ανάβαση στο Φλαμπούρι Πάρνηθας» αποστάσεως 16,1 χιλιομέτρων, με Πανελλήνια συμμετοχή, στις κατηγορίες Masters, Ανδρών – Νέων (θα έχουν την ενιαία κατάταξη της Κατηγορίας Ανδρών), Εφήβων, Γυναικών και Νεανίδων, για την Εθνική Επέτειο του “ΟΧΙ” την 28η Οκτωβρίου 2018, ημέρα Κυριακή. Επίσης την ίδια ημέρα και ώρα θα διεξαχθεί στην ίδια διαδρομή και αγώνας ποδηλασίας ανεξαρτήτων Όπεν (ΟΡΕΝ) για αθλητές και αθλήτριες ηλικίας 18 ετών και άνω.
Διαδρομή: Η αφετηρία είναι λίγο μετά από τις ταβέρνες της Λεωφόρου Πάρνηθας, με διαδρομή προς την κορυφή – μέσω Αγίας Τριάδας. Ο τερματισμός είναι στη συμβολή της αμαξωτής οδού ασφάλτου με τον καρόδρομο προς το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. ΑΘΗΝΩΝ.

Ώρα εκκίνησης: Η εκκίνηση του αγώνα είναι στις 10 π.μ. με διαδοχικές εκκινήσεις με μικρή χρονική διαφορά για όλες τις κατηγορίες μέχρι τις 10.10΄ π.μ. Η σειρά εκκίνησης των κατηγοριών θα ανακοινωθεί στο Τεχνικό Συνέδριο.

Γραμματεία – Τεχνικό Συνέδριο: Η Γραμματεία θα λειτουργήσει από τις 8:00 ως τις 09:45 δίπλα στην αφετηρία του αγώνα. Το Τεχνικό Συνέδριο θα γίνει στον χώρο της Γραμματείας στις 9:00.

Δηλώσεις συμμετοχής: Δηλώσεις συμμετοχής των Σωματείων με χρήση της συνημμένης φόρμας στο email aopigasos@gmail.com μέχρι τις 24/10/2018.

Συμμετοχή δικαιούνται στον διασυλλογικό ποδηλατικό αγώνα οι εγγεγραμμένοι σε Αθλητικά Σωματεία με ταυτότητες ΕΟΠ ισχύουσες για το 2018, με δήλωση συμμετοχής των Σωματείων τους και χωρίς καμία υποχρέωση πληρωμής παράβολου συμμετοχής (δωρεάν συμμετοχή). Στον ποδηλατικό αγώνα ανεξαρτήτων Όπεν συμμετοχή δικαιούνται όλοι οι αθλητές και αθλήτριες με πληρωμή παραβόλου – συνδρομής 5 € o καθένας. Αναφέρεται ότι οι αθλητές και αθλήτριες που έχουν ενεργό δελτίο ΕΟΠ για το 2018 δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν στην κατηγορία ΟΠΕΝ.

Απονομές: Θα βραβευθούν κατά κατηγορία ο πρώτος με Κύπελλο, χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα, ο δεύτερος με αργυρό μετάλλιο και δίπλωμα, ο τρίτος με χάλκινο μετάλλιο και δίπλωμα, και οι τέταρτος, πέμπτος και έκτος με δίπλωμα. Επίσης θα βραβευθεί με μετάλλιο και δίπλωμα ο καλύτερος Νέος. Θα βραβευθούν ακόμα οι τρεις πρώτες ομάδες του διασυλλογικού δια των τριών καλυτέρων αθλητών τους στις κατηγορίες Ανδρών – Νέων (με ενιαία κατάταξη), Εφήβων, Masters (ενιαία κατάταξη στο Ομαδικό) και Γυναικών-Νεανίδων με μετάλλια και διπλώματα.

Η βράβευση θα γίνει στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Αθηνών.

Ειδικοί κανονισμοί – Τεχνική βοήθεια: Θα ισχύσουν οι κανονισμοί της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και ειδικότερα αυτοί των αγώνων Ποδηλασίας Δρόμου και οι διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η συμμετοχή των Αθλητών και των Αθλητριών Ποδηλασίας θα είναι με δική τους ευθύνη δια τυχόν ατύχημα, φθορά ή χάσιμο υλικού.
Δια λόγους ασφαλείας και υγείας των αθλητών, ουδείς θα ακολουθήσει ποδηλάτες μεμονωμένους ή καθ’ ομάδες δια οδική ή άλλη βοήθεια, πλην των κριτών και των υπευθύνων της διοργάνωσης. Μόνο μετά και τον τελευταίο ποδηλάτη θα επιτρέπεται η εποχούμενη παρακολούθηση.

Η Τεχνική Βοήθεια (σέρβις) των ποδηλάτων θα παρασχεθεί από σταθερό σημείο που είναι στο άνοιγμα της θέσης Αγία Τριάδα Πάρνηθας (δεξιά ανεβαίνοντας), το οποίο αρχίζει μετά από το τέλος της κατηφόρας από το «Πάρκο ψυχών» και τη στροφή της, τελειώνει πριν την πηγή και πριν αρχίσει η ανηφόρα του δρόμου που οδηγεί προς την διασταύρωση με το δρόμο προς το Καζίνο και θα τελεί υπό τον έλεγχο του αρμόδιου (κομισάριου) για την Τεχνική Βοήθεια στον αγώνα.

Δια την ρύθμιση απροβλέπτων θεμάτων και λεπτομερειών αποφασίζει επί τόπου τελεσίδικα η Αγωνιστική Επιτροπή.

17 Σεπτεμβρίου 2018

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.aopigasos.gr/?p=4025

Οκτ 08 2018

Νέα εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο αθλητής μας ποδηλασίας Φανούρης – Παναγιώτης Κοντογιωργάκης του Α.Ο. ΠΗΓΑΣΟΣ Κυψέλης στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ορεινής Ποδηλασίας που έγινε στην Κω στο τριήμερο 5 ως 7 Οκτωβρίου 2018

Νέα εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο αθλητής μας ποδηλασίας Φανούρης – Παναγιώτης Κοντογιωργάκης του Α.Ο. ΠΗΓΑΣΟΣ Κυψέλης στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ορεινής Ποδηλασίας που έγινε στην Κω στο τριήμερο 5 ως 7 Οκτωβρίου 2018. Ο αθλητής μας από τη Λέρο, που διακρίνεται ιδιαίτερα στο αγώνισμα Μάραθον, συμμετείχε, διακρίθηκε και τερμάτισε με καλό χρόνο και στα 3 ετάπ του δύσκολου παγκόσμιου Κυπέλλου που έγινε στη Κω, παρά μάλιστα τον έντονο συναγωνισμό. Στο Κύπελλο αυτό συμμετείχαν κορυφαίοι ποδηλάτες απ’ όλο τον κόσμο και αθλητές της Εθνικής μας ομάδας Ορεινής Ποδηλασίας ( ο Περικλής Ηλίας κατετάγη 6ος και ο Δημήτρης Αντωνιάδης κατετάγη 19ος ). Στο πρώτο αγώνα του Κυπέλλου αυτού που έγινε στις 5/10/2018, ημέρα Παρασκευή και ήταν αγώνας ατομικής χρονομέτρησης 8 χιλμ. σε δύσκολη διαδρομή, ο αθλητής μας έφερε χρόνο 20΄ 49΄΄ 172. Στο δεύτερο αγώνα που έγινε στις 6/10/2018, ημέρα Σάββατο και ήταν σιρκουΐ 7 γύρων συνολικής απόστασης 30 χιλμ., ο αθλητής μας έφερε χρόνο 1 ώρα 26΄ 57΄΄. Στο τρίτο αγώνα που έγινε στις 7/10/2018, ημέρα Κυριακή και έγινε στη πόλη Κω σε διαδρομή με δύσκολα εμπόδια, όπως με σκαλοπάτια, ο αθλητής μας τερμάτισε σε χρόνο 24΄ 10΄΄. Ο συνολικός του χρόνος και στους 3 αγώνες ήταν 2 ώρες 11΄ 56΄΄ 172 με τον οποίο κατέλαβε την 38η θέση στη τελική κατάταξη των αθλητών που τερμάτισαν το δύσκολο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κω. Ο Φανούρης αγαπά την Ορεινή Ποδηλασία και αναμένεται ότι σταδιακά θα βελτιώνει συνέχεια τις επιδόσεις του σ’ αυτή.

;

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.aopigasos.gr/?p=4015

Σεπ 28 2018

Την 2η θέση στην τελική – συνολική βαθμολογία 5 αγώνων ποδηλασίας του 2018, που διοργάνωσε το Σωματείο Π.Ο. ΖΕΥΣ, κατέκτησε ο αθλητής Αλέξανδρος Γκαλέττι του Σωματείου μας Α.Ο. ΑΕΤΟΣ Αθηνών στη κατηγορία Μάστερς Α. Νέες σημαντικές επιτυχίες πέτυχαν οι αθλητές μας Νικήτας Φράγκος (στη κατηγορία Ανδρών), Ξένος Διονύσης (στη κατηγορία Μάστερς Α), Αναστασόπουλος Μανώλης (στη κατηγορία Μάστερς Β), Ψαρόπουλος Γιάννης και Πιστικός Γιώργος (στη κατηγορία Μάστερς Γ) του Α.Ο. ΠΗΓΑΣΟΣ Κυψέλης και Αλέξανδρος Γκαλέττι (στη κατηγορία Μάστερς Α) του Α.Ο. ΑΕΤΟΣ Αθηνών σε ποδηλατικούς αγώνες αναβάσεων στις 16/9/2018 και στις 23/9/2018.

Την 2η θέση στην τελική – συνολική βαθμολογία 5 αγώνων ποδηλασίας του 2018, που διοργάνωσε το Σωματείο Π.Ο. ΖΕΥΣ, κατέκτησε ο αθλητής Αλέξανδρος Γκαλέττι του Σωματείου μας Α.Ο. ΑΕΤΟΣ Αθηνών στη κατηγορία Μάστερς Α. Νέες σημαντικές επιτυχίες πέτυχαν οι αθλητές μας Νικήτας Φράγκος (στη κατηγορία Ανδρών), Ξένος Διονύσης (στη κατηγορία Μάστερς Α), Αναστασόπουλος Μανώλης (στη κατηγορία Μάστερς Β), Ψαρόπουλος Γιάννης και Πιστικός Γιώργος (στη κατηγορία Μάστερς Γ) του Α.Ο. ΠΗΓΑΣΟΣ Κυψέλης και Αλέξανδρος Γκαλέττι (στη κατηγορία Μάστερς Α) του Α.Ο. ΑΕΤΟΣ Αθηνών σε ποδηλατικούς αγώνες αναβάσεων στις 16/9/2018 και στις 23/9/2018.

Δεύτερος κυπελλούχος στη συνολική – τελική βαθμολογία 5 ποδηλατικών αγώνων, τους οποίους διοργάνωσε το Σωματείο Π.Ο. ΖΕΥΣ το 2018, αναδείχθηκε με 87 συνολικά βαθμούς ο εξαίρετος αθλητής μας Αλέξανδρος Γκαλέττι του Α.Ο. ΑΕΤΟΣ Αθηνών. Στην επιτυχία του αυτή έφθασε, καθώς συμμετείχε και πραγματοποίησε εντυπωσιακές ποδηλατικές εμφανίσεις στον 2ο, στο 3ο και στο 5ο κατά σειρά αγώνα που διοργάνωσε ο Π.Ο. ΖΕΥΣ, στους οποίους συγκέντρωσε 20, 50 και 17 βαθμούς αντίστοιχα στο καθένα από αυτούς και έτσι έφθασε δίκαια στη μεγάλη του διάκριση, τη συνολική συγκέντρωση 87 βαθμών με τους οποίους αναδείχθηκε δεύτερος κυπελλούχος το έτος 2018 στη κατηγορία Μάστερς Α. Στο ποδηλατικό αγώνα Ατομικής Χρονομέτρησης που διοργάνωσε ο Π.Ο. ΖΕΥΣ στις 16/9/2018 στους πρόποδες της Πάρνηθας, ο Αλέξανδρος Γκαλέττι κατέκτησε την 7η θέση στη κατηγορία Μάστερ Α με χρόνο 33΄ 41΄΄ 26. Στον ίδιο αγώνα και στην ίδια  κατηγορία διακρίθηκε  και ο αθλητής μας Διονύσης Ξένος του Α.Ο. ΠΗΓΑΣΟΣ Κυψέλης, ο οποίος κατέλαβε τη 15η θέση με χρόνο 38΄ 59΄΄ 04. Στον ίδιο αγώνα αγωνίσθηκαν και διακρίθηκαν επίσης ο εξαίρετος αθλητής μας Μανώλης Αναστασόπουλος, ο οποίος κατέλαβε την 18η θέση στη κατηγορία Μάστερς Β με χρόνο 35΄ 39΄΄ 32 και οι μαχητικοί αθλητές μας Γιάννης Ψαρόπουλος και Γιώργος Πιστικός, οι οποίοι αγωνίσθηκαν στη κατηγορία Μάστερς Γ και  κατέλαβαν αντίστοιχα την 14η θέση με χρόνο 41΄ 32΄΄ 07 και την 20η θέση με χρόνο 1 ώρα 11΄ 08΄΄ 26, όλοι (πλην του Γκαλέττι) αθλητές του Σωματείου μας Α.Ο. ΠΗΓΑΣΟΣ  Κυψέλης.

 *  Τη Κυριακή 23/9/2018 διεξήχθη η 4η  Ανάβαση  Φυλής με Πανελλήνια συμμετοχή 174 αθλητών, από τους οποίους τερμάτισαν 158 και διοργανωτή στο Σωματείο ΑΛΦΑ Κ. Στον αγώνα αυτό υπήρξε επίσης ευρεία συμμετοχή αθλητών των Σωματείων μας με σημαντικές διακρίσεις τους. Το καλύτερο χρόνο από τους αθλητές μας έφερε ο εκ των κορυφαίων αθλητών του Σωματείου μας Νικήτας Φράγκος του Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης, ο οποίος αγωνίσθηκε στη κατηγορία Ανδρών στην οποία κατέλαβε τη 16η θέση με χρόνο 51΄ 38΄΄. Τον δεύτερο καλύτερο χρόνο μεταξύ των αθλητών μας, κατέλαβε ο εξαίρετος αθλητής μας Μανώλης Αναστασόπουλος του Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης, ο οποίος κατέλαβε την 11η θέση  στη κατηγορία Μάστερς Β με χρόνο 34΄ 25΄΄. Πολύ καλό χρόνο έφερε και ο επίσης εξαίρετος αθλητής μας Αλέξανδρος Γκαλέττι του Α.Ο. Αετός Αθηνών, ο οποίος αγωνίσθηκε στη κατηγορία Μάστερς Α στην οποία κατέλαβε την 12η θέση με χρόνο 35΄ 46΄΄. Στην ίδια κατηγορία αγωνίσθηκε και ο μαχητικός αθλητής μας Διονύσης Ξένος του Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης ο οποίος κατέλαβε την 16η θέση με χρόνο 38΄ 17΄΄.

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.aopigasos.gr/?p=4012

Σεπ 19 2018

Μαθήματα Σκακιού

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.aopigasos.gr/?p=4008

Σεπ 14 2018

Νέες σημαντικές διακρίσεις (14ος στην Ατομική Χρονομέτρηση 20 χλμ. και 17ος στο αγώνισμα Αντοχής 130 χλμ.) κατέκτησε ο κορυφαίος Έλληνας Ποδηλάτης Λουκάς Καταπόδης, διεθνής αθλητής ποδηλασίας του σωματείου μας Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Ερασιτεχνών 2018 που έγινε στο Βαρέζε Ιταλίας στο χρονικό διάστημα 30/8 και 2/9/2018.

Νέες σημαντικές διακρίσεις (14ος στην Ατομική Χρονομέτρηση 20 χλμ. ανάμεσα σε 80 κορυφαίους ποδηλάτες και 17ος στο αγώνισμα Αντοχής 130 χλμ. ανάμεσα σε 350 κορυφαίους ποδηλάτες) κατέκτησε ο κορυφαίος Έλληνας Ποδηλάτης Λουκάς Καταπόδης, διεθνής αθλητής ποδηλασίας του σωματείου μας Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Ερασιτεχνών 2018 που έγινε στο Βαρέζε Ιταλίας στο χρονικό διάστημα 30/8 και 2/9/2018. Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι το επίπεδο ανταγωνισμού στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν ακόμα ψηλότερο και άγγιζε καθαρά πλέον τα όρια της επαγγελματικής Ποδηλασίας, δεδομένου ότι συμμετείχαν για πρώτη φορά σ’ αυτό πολλοί κορυφαίοι ποδηλάτες που μέχρι τη προηγούμενη χρονιά αγωνίζονταν στην επαγγελματική ποδηλασία. Παρά ταύτα ο Πατρινός διεθνής αθλητής μας Λουκάς Καταπόδης εκπροσώπησε επάξια την Ελληνική Ποδηλασία, εντυπωσιάζοντας για μία ακόμα φορά με την απόδοσή του και έχασε μεγάλη ευκαιρία για ένα ακόμα μετάλλιο στον αγώνα Αντοχής από μικρές λεπτομέρειες και συγκεκριμένα όταν έγινε ο διαχωρισμός του γκρουπ των πρωτοπόρων.

Σε ερωτήσεις μας για τις επιδόσεις του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Ερασιτεχνών 2018 ο Λουκάς Καταπόδης μας είπε τα εξής : « Σε ένα υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού αγγίζοντας καθαρά πλέον τα όρια της επαγγελματικής ποδηλασίας, ολοκληρώθηκε το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στην Ατομική Χρονομέτρηση 20χλμ. κατέλαβα την 14η θέση σε 80 συμμετοχές. Πραγματοποίησα μια καλή επίδοση σύμφωνα με όσα προπονητικά στοιχεία πρόλαβα να ανακτήσω την φετινή χρονιά, μετά την ενός έτους αποχή από το αγώνισμα αυτό. Στο αγώνισμα αντοχής 130χλμ. τερμάτισα στην 17η θέση στους 350 συμμετέχοντες αθλητές. Φαινομενικά η θέση αυτή δεν με χαροποιεί, ωστόσο διάνυσα την διαδρομή 15λεπτα γρηγορότερα  από πέρυσι με 303 w NP για  3ώρες 32΄. Η επίδοση  αυτή αντιπροσωπεύει την δουλειά που έκανα στην προετοιμασία μου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του φετινού υψηλού ανταγωνισμού αποτελεί το γεγονός ότι ξεπέρασα αθλητές οι οποίοι φέτος με είχαν κερδίσει σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως για παράδειγμα πρόσφατα ο νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Τρέντο. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι κάθε χρονιά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δυσκολεύει όλο και περισσότερο, τείνοντας προς την επαγγελματική ποδηλασία».

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.aopigasos.gr/?p=4002

Σεπ 06 2018

Εντυπωσιακή επανεμφάνιση έκανε ο Πρωταθλητής μας Τριάθλου Σπύρος Γκοτζιάς του Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου 2018 που έγινε στη θέση Παραλία Ψιλής Άμμου της Σαλαμίνας στις 2 Σεπτεμβρίου 2018, στο οποίο κατέκτησε την 4η θέση στη κατηγορία Ανδρών και την 6η θέση στη γενική κατάταξη όλων των κατηγοριών.

Εντυπωσιακή επανεμφάνιση έκανε ο Πρωταθλητής μας Τριάθλου Σπύρος Γκοτζιάς του Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου 2018 που έγινε στη θέση Παραλία Ψιλής Άμμου της Σαλαμίνας στις 2 Σεπτεμβρίου 2018, στο οποίο κατέκτησε την 4η θέση στη κατηγορία Ανδρών και την 6η θέση στη γενική κατάταξη όλων των κατηγοριών. Η μεγάλη αυτή επιτυχία του διεθνή Πρωταθλητή μας Τριάθλου Σπύρου Γκοτζιά λαμβάνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από το γεγονός ότι προπονητικά ήταν ανέτοιμος, διότι πρόσφατα ετέλεσε το γάμο του και εκ των πραγμάτων μεσολάβησε σημαντικό διάστημα απουσίας του από την Ελλάδα και από προπονήσεις. Έτσι η φυσική αγωνιστική του κατάσταση δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Παρά ταύτα ο Σπύρος, με το μεγάλο πάθος του για το αγαπημένο του άθλημα του Τριάθλου, δεν ήταν δυνατόν να απουσιάσει από τη μεγάλη γιορτή αυτού του αθλήματος, που είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου. Την έλλειψη της προσήκουσας πλήρους προπόνησης που επιθυμούσε, αλλά δεν μπόρεσε εκ των πραγμάτων να έχει, αναπλήρωσε με τα μεγάλα ψυχικά του αποθέματα και την αγωνιστικότητά του. Έτσι στον αγώνα αυτό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, ο οποίος περιελάμβανε 750μ. Κολύμβηση (στη θάλασσα της Παραλίας Ψιλής Άμμου), 20χλμ. Ποδήλατο και 5χλμ. Τρέξιμο, ο Σπύρος πρωταγωνίστησε, παρά τη πολύ μεγάλη συμμετοχή αθλητών και τον έντονο συναγωνισμό και κατέλαβε την 6η θέση στη γενική κατάταξη και τη 4η  στη κατηγορία του των Ανδρών, η οποία είναι και η δυσκολότερη, με συνολικό χρόνο 1 ώρα 01΄ 56΄΄ 673. Ο χρόνος αυτός είναι συνολικός, δηλαδή περιλαμβάνει αθροιστικά τις επιμέρους επιδόσεις του στο κάθε ξεχωριστό αγώνισμα, καθώς και την επιβάρυνση του χρόνου του στο στάδιο των αλλαγών από αγώνισμα σε αγώνισμα. Ενόψει λοιπόν των παραπάνω συνθηκών με τις οποίες αγωνίσθηκε ο αθλητής μας Σπύρος Γκοτζιάς, του αξίζουν συγχαρητήρια για τη σπουδαία του εμφάνιση και την επιτυχία του.

Σπουδαία εμφάνιση επίσης πραγματοποίησε σε αυτό το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου και ο Παναγιώτης Δημόπουλος, της οικογένειας του Σωματείου μας Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης ( έχει δελτίο στο Σωματείο μας στην ΕΟΤΡΙ ), ο οποίος με άκρως εντυπωσιακή εμφάνιση κατέκτησε τη 1η θέση και το τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας στο Τρίαθλο για το 2018, επιβεβαιώνοντας τη ραγδαία του εξέλιξη.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου 2018 διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου στις κατηγορίες Ανδρών – Γυναικών – Ν. Ανδρών – Ν. Γυναικών – Βετεράνων – Όπεν. Γενικός Αλυτάρχης ήταν ο κ. Γεώργιος Χαραλάμπου.

* Το Σωματείο μας εκφράζει τις θερμότερες ευχές του στο Πρωταθλητή μας Τριάθλου Σπύρο Γκοτζιά και την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία για το γάμο τους και τους εύχεται « βίο ανθόσπαρτο και ευτυχισμένο ». Είναι και οι δύο τους εξαιρετικοί σε ήθος και ταιριαστοί και τους εύχεται καλή δύναμη και κάθε ευτυχία στη ζωή τους.

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.aopigasos.gr/?p=3999

Αυγ 30 2018

Το εγχειρίδιο για την Παιδαγωγική Αξία του Σκακιού του αιδεσιμολογιώτατου Αρχιμανδρίτη πατέρα Κύριλλου Κεφαλόπουλου του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Ευγενικού Κάτω Πατησίων.

Σημαντικό πόνημα για την Παιδαγωγική Αξία του Σκακιού είναι το εγχειρίδιο που έχει γράψει για το θέμα αυτό ο αιδεσιμολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Κύριλλος Κεφαλόπουλος του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Ευγενικού Κάτω Πατησίων και το οποίο έχει τίτλο «Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ». Ο πατήρ Κύριλλος έχει πολύπλευρη άοκνη δραστηριότητα και προσφορά θρησκευτική, φιλανθρωπική, κοινωνική και στα πλαίσια αυτά έχει γράψει αυτό το εγχειρίδιο και το έχει προσφέρει για τους σκακιστές του Σωματείου μας Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης. Τον ευχαριστούμε και παραθέτουμε αυτούσιο το περιεχόμενο του εγχειριδίου του:

 

«Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κεφαλόπουλος

Δρ. Αρχαίας Ιστορίας Πανεπιστημίου B.I.U. Μαδρίτης

D.S.Litt.

 

 

H ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

Το σκάκι έχει από καιρού αναγνωρισθεί διεθνώς ως ένα παιχνίδι στρατηγικής που ταυτοχρόνως συμβάλλει στην ανάπτυξη των διανοητικών ικανοτήτων, βελτιώνει την ικανότητα του ανθρώπου στην συλλογιστική, την λογική σκέψη, τόσο των ενηλίκων που ασχολούνται με αυτό, όσο και των μικρών παιδιών. Έρευνες που έγιναν σε σχολεία και ομάδες μαθητών έδειξαν ότι το σκάκι έχει την δυνατότητα να αναπτύξει τις ικανότητες και δεξιότητες των μικρών παιδιών με τρόπους που οι παραδοσιακές μέθοδοι εκπαιδεύσεως δεν μπορούν. Το σκάκι απεδείχθη ότι προωθεί την λογική σκέψη, εμπνέει αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση, εμπιστοσύνη στις προσωπικές ικανότητες και δυνατότητες του παιδιού, βελτιώνει την επικοινωνία και την διαπροσωπική επαφή. Επίσης, διδάσκει αξίες όπως την σημασία της εργασίας και του επίπονου μόχθου, την αυτοσυγκέντρωση, την αντικειμενικότητα και την αφοσίωση στην επίτευξη στόχων, εκπαιδευτικών και πνευματικών. Ακόμη, βοηθάει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και αδυναμία αυτοσυγκεντρώσεως.

Θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε βασίμως ότι το σκάκι διδάσκει αξίες ζωής, εντιμότητα και τιμιότητα. Όπως έχει πει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Emmanuel Lasker (κατείχε τον παγκόσμιον τίτλον από το 1894 έως το 1921), «πάνω στην σκακιέρα το ψέμμα και η υποκρισία δεν επιβιώνουν για πολύ».

            Πολλοί έχουν παρομοιάσει την ζωή σαν μία παρτίδα σκάκι. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο διάσημος αμερικανός εφευρέτης και εκ των πρωτεργατών της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, στο δοκίμιό του με τίτλον “The Morals of Chess” (1786), επεσήμαινε ότι «το σκάκι είναι ένα παιχνίδι όχι απλώς για διασκέδαση. Πολλές πολύτιμες δεξιότητες του μυαλού, χρήσιμες στην πορεία του ανθρωπίνου βίου, αποκτώνται ή ενισχύονται από αυτό (ενν. Το σκάκι). Διότι η ζωή ομοιάζει με το σκάκι…

            «Παίζοντας σκάκι, μπορούμε να μάθουμε:

   (1)Διορατικότητα, που  εμβλέπει  στο  μέλλον,  και  εξετάζει  τις  συνέπειες μίας πράξεως, 

    καθ’ όσον διαρκώς συμβαίνει στον παίκτη να σκέπτεται. Αν μετακινήσω αυτό το κομμάτι, ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα από την νέα κατάσταση; Τι μπορεί να χρησιμοποιήσει ο αντίπαλος για να με ενοχλήσει; Ποιες άλλες κινήσεις μπορώ να κάνω

για να το υποστηρίξω, και να αμυνθώ από τις επιθέσεις του αντιπάλου;»

       (2) Σφαιρική εποπτεία μιας καταστάσεως, που εκτείνεται σε όλην την σκακιέρα, ή το σκηνικό της δράσεως, τις σχέσεις των διαφόρων κομματιών και θέσεων, τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται, τις διάφορες δυνατότητες να αλληλοϋποστηρίζονται, τις πιθανότητες ο αντίπαλος να κάνει την μίαν ή την άλλην κίνηση, αν επιτεθεί σε τούτο ή το άλλο κομμάτι και ποια διαφορετικά μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτραπεί η επίθεσή του, ή να αντιστραφούν οι συνθήκες εναντίον του».

      (3) Προσοχή, ώστε να μην κάνουμε βιαστικές κινήσεις».

            Τέλος,  μαθαίνουμε από  το  σκάκι  να  μην  αποθαρρυνόμαστε  από  τις  παρούσες   κακές                    

            συνθήκες   των  υποθέσεών   μας,  να  ελπίζουμε   προς   μίαν   ευνοϊκήν  αλλαγή,   και  να    

            επιμένουμε   στην   αναζήτηση   λύσεων.  Το   παιχνίδι  του  σκακιού   είναι  τόσον  πλήρες    

            γεγονότων,  υπάρχει τέτοια  ποικιλία  εναλλαγών  σε  αυτό,  και συχνά, κάποιος, μετά  από  

            μεγάλη σκέψη, ανακαλύπτει τον τρόπον να ξεφύγει από  μίαν  υποτιθέμενην   ανυπέρβλητη   

            δυσκολίαν, ενθαρρύνεται να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τέλους, με  την ελπίδα της  νίκης…

            μαθαίνει   να  μην  απογοητεύεται  από  την  παρούσα   επιτυχία  του  αντιπάλου,  ούτε  να    

            απελπίζεται».

Στην σύντομη αυτή εργασία μας θα παρουσιάσουμε στοιχεία που φανερώνουν ότι το σκάκι αποτελεί μία προσομοίωση της ζωής, ότι πολλά στοιχεία του παιχνιδιού αντανακλούν σε διάφορες φάσεις και καταστάσεις της ζωής, και θα καταδείξουμε την παιδαγωγικήν αξίαν του σκακιού στην διαμόρφωση της ψυχοσωματικής και διανοητικής προσωπικότητος των παιδιών. Τέλος, θα παραθέσουμε κάποια διδάγματα ζωής μέσα από το σκάκι. Ευελπιστούμεν ότι η παρούσα σύντομη εργασία θα βοηθήσει στην επαναξιολόγηση της αξίας του σκακιού και θα παρακινήσει στην ενασχόληση με τούτο το όμορφον πνευματικόν άθλημα.

 

            «Η ζωή είναι μία παρτίδα σκάκι».

 

            Η φράση αυτή αποτελεί τον τίτλον του βιβλίου του Γκάρι Κασπάροφ, του πρώην παγκοσμίου πρωταθλητού στο σκάκι (από το 1985 ως το 2000), και για πολλούς θεωρουμένου ως του κορυφαίου σκακιστού όλων των εποχών. Το ομότιτλον βιβλίον κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη (Αθήνα  2008).

            Σε τούτο το βιβλίον ο Κασπάροφ υποστηρίζει ότι το σκάκι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής, όπως και η πραγματική ζωή, και πως το σκάκι και η ζωή είναι αλληλένδετα. Η ζωή, λέει ο Κασπάροφ, μιμείται το σκάκι.

            «Το σκάκι είναι ένα πνευματικό βασανιστήριο», είχε δηλώσει κάποτε ο ίδιος ο Κασπάροφ. Όμως, τούτο το πνευματικόν παιχνίδι εξασκεί μεγάλη γοητεία, διότι ενσαρκώνει την μάχη του πνεύματος, καλλιεργεί αρετές όπως η υπομονή, η μαχητικότητα, η φαντασία και η στρατηγική. Επίσης, το σκάκι μας βοηθάει να κατανοήσουμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Μετά από κάθε ήττα και ανάλυση της παρτίδας, αντιλαμβανόμαστε ότι εμείς φταίμε για την ήττα, όχι κάποιος άλλος, λ.χ. η τύχη, ο διαιτητής. Μαθαίνουμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των λαθών μας, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να διορθωνόμαστε. Σύμφωνα με την ρήση του Αργεντίνου σκακιστού Νάιντορφ, «το σκάκι μου δίδαξε την ζωή, διότι μου έμαθε πώς να χάνω».

            Στο βιβλίο του ως πνευματική παρακαταθήκη, ο Κασπάροφ υποστηρίζει ότι σκάκι και ζωή είναι αλληλένδετα. Δύο παίκτες, ένας με τα λευκά κομμάτια, ο άλλος με τα μαύρα. Το παιχνίδι ξεκινά επί ίσοις όροις και παίζεται στην σκακιέρα. Τόσο στο σκάκι όσο και στην ζωήν μαθαίνει κανείς να συμφιλιώνεται με την ιδέα της ήττας, να διδάσκεται από αυτήν. Όπως στο σκάκι, έτσι και στην ζωήν χρειάζονται προγραμματισμός, υπολογισμός κινήσεων, συμβιβασμούς και ανταλλαγές. Ο τελικός στόχος είναι κοινός, να αναδειχθούμε νικητές στο παιχνίδι της ζωής και στο σκάκι, με εφόδια πολύτιμα την σωστήν εκτίμηση και ανάλυση των καταστάσεων, την υπομονήν, τον σχεδιασμόν, την ακρίβεια, την αυτοπεποίθηση, την γνώση του αντιπάλου, την διαίσθηση και την αισιοδοξία στον τελικόν μας στόχον, ώστε να υπερνικήσουμε εμπόδια και δυσκολίες. Όμως, στο παιχνίδι της ζωής, όπως και στο σκάκι, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη κίνηση…

Ο Κασπάροφ μας συμβουλεύει πώς να αποκτήσουμε τις πνευματικές και ψυχικές δεξιότητες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις, τον ανταγωνισμόν και τις παγίδες της ζωής. Ο Κασπάροφ περιγράφει με την μεγάλην του εμπειρία πως η κάθε φάση του παιχνιδιού αντιστοιχεί σε προβλήματα της καθημερινότητος και πως ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να τα υπολογίζει και να τα ξεπερνάει, ώστε μέσα από τις πιο σκληρές φάσεις της ζωής να αναδειχθούμε νικητές.

Το σκάκι δεν είναι απλώς ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Είναι πολλά περισσότερον. Μας διδάσκει να σκεπτόμαστε αναλυτικά, να μην στηριζόμαστε στην τύχη, στην μυική μας δύναμη ή την άσκηση βίας, αλλά στο να διευρύνουμε τις διανοητικές μας ικανότητες και να αναπτύξουμε έναν τρόπον σκέψεως που θα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση ρεαλιστικών καταστάσεων στην ζωήν μας, με την σωστήν εκτίμηση καταστάσεων και την επίλυση προβλημάτων. Μας βοηθάει στο να προγραμματίζουμε για το μέλλον, να διαβλέπουμε πιθανές εξελίξεις και να λαμβάνουμε κρίσιμες αποφάσεις μέσα από την εκτίμηση των δεδομένων. Μας διδάσκει να είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, να μην κάνουμε βιαστικές κινήσεις είτε στην ζωήν είτε στην σκακιέρα, να λαμβάνουμε μέτρα προφυλάξεως και να μην εμπιστευόμαστε εύκολα τα «δώρα» ή τις «θυσίες» κομματιών που μπορεί να μας προσφέρει ο αντίπαλος. Το σκάκι αποτελεί μία ευχάριστη πνευματική απασχόληση και έναν όμορφον και καθόλου βαρετόν τρόπον για να αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα ζωής.

 

Η παιδαγωγική αξία του σκακιού στην ψυχοδιανοητική ανάπτυξη των παιδιών.

Σύμφωνα με μελέτες και πορίσματα ερευνών σε σχολεία όπου το σκάκι εισήχθη ως μάθημα ή εξωσχολική δραστηριότητα (εκτός δηλαδή διδακτικού προγράμματος), τα αποτελέσματα στην βελτίωση των σχολικών επιδόσεων των μαθητών όσον και η ανάπτυξη ψυχοσωματικών ικανοτήτων και νοητικών δεξιοτήτων υπήρξεν εντυπωσιακή.

Διδακτορικές διατριβές που εκπονήθηκαν επί του θέματος έδειξαν ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση στην μαθηματική σκέψη και στην ικανότητα λήψεως αποφάσεων εκ μέρους των μαθητών στην δημοτική και μέση εκπαίδευση, αύξηση των σχολικών επιδόσεων στα μαθήματα και ανάπτυξη της κριτικής σκέψεως. [ Albert Frank, “Chess and Aptitudes”, doctoral dissertation, 1974, Johan Christiaen, “Chess and Cognitive Development”, doctoral dissertation, 1976 ]. Επίσης, έρευνα του Dr. Yee Wang Fung (1995) στο Κινεζικό πανεπιστήμιο του Χονγκ – Κονγκ, έδειξεν ότι φοιτητές που έπαιζαν σκάκι είχαν μία βελτίωση των βαθμολογιών τους στις μαθηματικές και τις φυσικές επιστήμες κατά 15%. Διαπιστώθηκε ότι το σκάκι βοηθάει τους μαθητές και τους φοιτητές στην ικανότητα επιλύσεως προβλημάτων και αντιλήψεως.

Στην διδακτορική του διατριβή ο Robert Ferguson αναφέρει ότι το Τμήμα Εκπαιδεύσεως του New Jersey των Η.Π.Α. διεπίστωσε κατά την μελέτη ομάδων μαθητών κατά τα έτη 1980 – 1987, ότι αρκούσε ένας χρόνος ενασχολήσεως με το σκάκι για να βελτιωθεί εντυπωσιακά η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση των μαθητών. Επίσης, ο  Dr. Robert Ferguson απέδωσε τις αυξημένες σχολικές επιδόσεις των μαθητών που ασχολούντο με το σκάκι στην ανάπτυξη εξατομικευμένης κριτικής και αναλυτικής σκέψεως, και συλλογιστικής επιλύσεως προβλημάτων [Robert Ferguson, “Teaching the Fourth Reasoning through Chess”, doctoral dissertation, 1994 ].

Ανάλογα εντυπωσιακά αποτελέσματα σημειώθηκαν και σε έρευνα της N.F. Talisina που διεξήχθη το 1985 για λογαριασμόν του Υπουργείου Παιδείας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, όπου ιδιαιτέρως εδόθη βαρύτητα στο γεγονός ότι οι δάσκαλοι παρατήρησαν ότι οι μαθητές τους βελτίωσαν την μνήμη τους και την οργανωτικότητά τους, αλλά και επέδειξαν ιδιαίτερη φαντασία και ευρηματικότητα.

Οι μελετητές απέδωσαν την διασύνδεση σκακιού και βελτιωμένων σχολικών επιδόσεων στο γεγονός ότι το παιχνίδι του σκακιού έχει να προσφέρει στοιχεία όπως δημιουργία συγκεκριμένων τρόπων συστηματικής και αναλυτικής σκέψεως, μεγάλη ποικιλία πολλαπλών προβλημάτων που προκύπτουν από τις διαφορετικές σκακιστικές θέσεις πάνω στην σκακιέρα, άμεση αντιμετώπιση και επίλυση αυτών των προβλημάτων με αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, ανταγωνιστικότητα που ενθαρρύνει το ενδιαφέρον για μάθηση και πνευματική εγρήγορση [ L.E. Allen & D. B. Main. “Effect of Instructional Gaming on Absenteeism: the First Step”, The Journal for Research in Mathematics Education, 1976, 7 ].

Αλλά και σε άλλες χώρες όπου το σκάκι εισήχθη στο σχολικό πρόγραμμα, υπήρξαν αντίστοιχα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στο Βανκούβερ του Καναδά, διαπιστώθηκε άμεση συσχέτιση μεταξύ σκακιού και αναπτύξεως των μαθηματικών δεξιοτήτων στους μαθητές των δημοσίων σχολείων, ενώ και στην επαρχία του Κεμπέκ, στα σχολεία όπου εφαρμόστηκε το πρόγραμμα «Σκάκι στα σχολεία» οι μαθητές των σχολείων του Κεμπέκ σημείωσαν υψηλές επιδόσεις στα μαθηματικά τεστ.

Στην εισήγησή του στο 40ο  Παγκόσμιο Σκακιστικό Συνέδριο του 1969, ο Πρύτανης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, Dr. Hans Klaus, ανέφερε ότι : «το σκάκι βοηθάει κάθε ανθρώπινο πλάσμα να αναπτύξει ακριβείς μεθόδους σκέψεως. Θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο να αρχίσει κάποιος να παίζει σκάκι από τα πρώτα σχολικά του χρόνια… όλοι προτιμούν να μαθαίνουν κάτι μέσω παιχνιδιού παρά να το μαθαίνουν με τον επίσημο τυπικό τρόπο. Το σκάκι προσφέρει στα παιδιά μας μία βελτίωση στις σχολικές τους επιδόσεις. Εκείνα τα παιδιά που έλαβαν συστηματική διδασκαλία για το σκάκι βελτίωσαν την σχολική τους απόδοση σε διάφορους τομείς, εν αντιθέσει προς τα παιδιά που δεν έλαβαν τέτοια διδασκαλία για το σκάκι».

Επίσης, το σκάκι συμβάλλει στην ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Στην εργασία της η Christine Palm, “New York City Schools Chess Program” (1990), καταγράφει μαρτυρίες διδασκάλων και διευθυντών σχολείων, οι οποίοι σημειώνουν ότι η συμμετοχή παιδιών σε σκακιστικά τουρνουά έδωσε την δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά διαφορετικών κοινωνικών και οικονομικών προελεύσεων, όμως αισθάνονταν όλα ισότιμα μεταξύ τους μπροστά στην σκακιέρα. Επίσης, τα παιδιά μέσα από το σκάκι ανέπτυξαν έναν φιλικόν αθλητικόν συναγωνισμόν, ήρθαν κοντύτερα μεταξύ τους, ανέπτυξαν γνωριμίες και φιλίες.

Τι έχει λοιπόν το σκάκι να προσφέρει στα παιδιά;

ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-  Τα παιδιά μαθαίνουν τα οφέλη της παρατηρήσεως και της συγκεντρώσεως. Εάν δεν είναι παρατηρητικά, δεν μπορούν να εκτιμήσουν μία κατάσταση και να ανταποκριθούν αναλόγως, όσο έξυπνα και αν είναι.

ΦΑΝΤΑΣΙΑ- Τα παιδιά μαθαίνουν να υπολογίζουν με το μυαλό τους πιθανές κινήσεις δικές τους και του αντιπάλου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ  ΣΚΕΨΗ-  Τα παιδιά μαθαίνουν να αξιολογούν τα αποτελέσματα και τις πιθανές επιπτώσεις των πράξεών τους στην ζωή, όπως και των κινήσεών τους στην σκακιέρα.

ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ- Το σκάκι ενισχύει την ικανότητα των παιδιών στην εκτίμηση καταστάσεων, επιλογή εναλλακτικών κινήσεων και λήψη αποφάσεων. Μαθαίνουν να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση την λογική και όχι την παρόρμηση της στιγμής.

ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ-  Τα παιδιά μαθαίνουν να ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια σκέψεως και αναλύσεως δεδομένων, θέσεων και κινήσεων, να τα εντάσσουν σε ένα μεγαλύτερο γενικό πλαίσιο, να βλέπουν μέσα από την λεπτομέρεια την γενική εικόνα των πραγμάτων.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-  Τα παιδιά μαθαίνουν να επιδιώκουν μακροπρόθεσμους στόχους, να βρίσκουν σειρές κινήσεων, να αναπτύσσουν σχέδια επιθετικά ή αμυντικά, να επανεξετάζουν τα σχέδιά τους αυτά αναλόγως των εξελίξεων και των νέων δεδομένων καταστάσεων που εμφανίζονται πάνω στην σκακιέρα.

Το σκάκι αποτελεί ένα υπέροχο και διασκεδαστικό παιχνίδι στρατηγικής, μία δοκιμασία πνευματική υπομονής, ψυχραιμίας και αυτοσυγκεντρώσεως. Η ομορφιά στο σκάκι έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί με ευχάριστο τρόπον να αποτελεί ένα εκπληκτικό διδακτικό εργαλείο στα χέρια των δασκάλων και να διαμορφώσει μαθητές με ισχυρή προσωπικότητα, θέληση για επιτυχία, επιθυμία για μάθηση, ικανότητα ανεξάρτητης και κριτικής σκέψεως, χαρακτήρες υπεύθυνους και σοβαρούς.

 

Διδάγματα ζωής μέσα από το σκάκι.

 

Στο  τελευταίο  μέρος της παρούσης εργασίας θα  προσπαθήσουμε να  συμπυκνώσουμε

 

μέσα σε σύντομες φράσεις κάποια χρήσιμα συμπεράσματα που προκύπτουν μέσα από την ενασχόλησή μας με το σκάκι και μπορούν να χρησιμεύουν εξίσου το ίδιο και για το παιχνίδι του σκακιού αλλά και για την σκακιέρα της ζωής.

 • Όσο πιο πολύ αποτυγχάνεις, τόσο πιο πολύ μαθαίνεις από τα λάθη και διορθώνεσαι. Κάθε αποτυχία φέρνει μαζί της την ευκαιρία της βελτιώσεως.
 • Κάθε αντίπαλος, όσο δυνατός και να εμφανίζεται, έχει αδύνατα σημεία.
 • Στο σκάκι, κάθε κίνηση έχει κάποιον σκοπό. Πρέπει να γίνεται βάσει ενός στρατηγικού σχεδίου. Έτσι και στην ζωή, οφείλουμε να κάνουμε κινήσεις που να εναρμονίζονται με τον ευρύτερον στόχον που έχουμε θέσει στην ζωή μας και όχι να κινούμαστε παρορμητικά.
 • Αυτοπεποίθηση. Στο σκάκι, όπως και στην ζωή, οφείλουμε να ενεργούμε με αυτοπεποίθηση και χωρίς φόβο.
 • Δράση και πρωτοβουλία. Όπως στο σκάκι, εκείνος που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αποκτά πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου, έτσι και στην ζωήν, οφείλουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες και αποφάσεις χωρίς να περιμένουμε από τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς.
 • Προσοχή στους άλλους. Όπως στην σκακιέρα προσέχουμε τις πιθανές κινήσεις και αντιδράσεις του αντιπάλου χωρίς να μένουμε απορροφημένοι στα δικά μας σχέδια, έτσι και στην ζωή δεν πρέπει να μένουμε εγωιστικά κλεισμένοι στον εαυτόν μας, απορροφημένοι από τα δικά μας προβλήματα, αδιαφορώντας για τον πλησίον μας, για το τι συμβαίνει γύρω μας και στην κοινωνία.
 • Απλοποίηση. Οι πολύπλοκες θέσεις στο σκάκι μπορεί να ενέχουν κινδύνους απρόβλεπτους που δεν είμαστε σε θέση να τους αντιληφθούμε. Έτσι και στην ζωή, να μην περιπλέκουμε τα πράγματα, να μην δυσκολεύουμε την ζωήν μας και τις ζωές των άλλων, να ζούμε με απλότητα.
 • Προχώρησε στην επόμενη κίνηση. Στο σκάκι, όπως και στην ζωή, χρειάζεται να ελαχιστοποιούμε τις απώλειες και να προχωρούμε μπροστά, κάνοντας την επόμενην κίνηση.
 • Σφάλματα. Συμβαίνει στο σκάκι να κάνουμε κάποια εσφαλμένη κίνηση που να μας οδηγήσει σε απώλεια κομματιών ή χειρότερη θέση. Δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Το ίδιο ισχύει και στην ζωή. Παρά τα λάθη μας, συνεχίζουμε και γινόμαστε καλύτεροι μέσα από αυτά.
 • Στο σκάκι, όλα τα κομμάτια είναι σημαντικά. Στην ζωήν, όλοι οι άνθρωποι     έχουν αξία.
 • Το τελικό αποτέλεσμα είτε στην ζωήν είτε στο σκάκι δεν είναι προδιαγεγραμμένο.
 • Συνεχής αναζήτηση νέων ιδεών και τρόπων επιλύσεως προβλημάτων και αντιμετωπίσεως καταστάσεων. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε νέα προβλήματα με παλαιές μεθόδους. Το σκάκι, όπως και η ζωή, απαιτούν φαντασία και ευρηματικότητα.
 • Στο σκάκι, η ισοπαλία είναι καλύτερη από την ήττα και πολλές φορές ισοδυναμεί με νίκη. Στην ζωήν, έρχονται στιγμές που παραχωρούμε ισοπαλίες και είμαστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα, τόσο εμείς όσο και οι άλλοι.
 • Ευρεία αντίληψη. Πριν κάνουμε την κίνησή μας στην σκακιέρα, να εξετάζουμε όλες τις πιθανές εξελίξεις, για να αποφύγουμε εκπλήξεις. Έτσι και στην ζωήν, να εντάσσουμε τα γεγονότα στο ευρύ τους πλαίσιο και να μην τα βλέπουμε απομονωμένα ή μονόπλευρα.
 • Συνεργασίες. Τα κομμάτια μας στην σκακιέρα να έχουν καλήν επικοινωνία και να συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να φθάσουμε στην επιτυχία. Και στην ζωήν, η καλή επικοινωνία και συνεργασία αποτελούν τα κλειδιά της επιτυχίας.
 • Να βλέπουμε πέραν από το οφθαλμοφανές. Πολλές φορές αυτό που φαίνεται αυτονόητο, κρύβει παγίδες και κινδύνους. Να αναλύουμε τα πράγματα εις βάθος, πέρα από την επιφανειακή τους εικόνα. Στην ζωήν, πολλές φορές η αλήθεια κρύβεται στο βάθος, πίσω από μία φαινομενικά όμορφη εξωτερική εικόνα».

 

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.aopigasos.gr/?p=3994

Αυγ 27 2018

Μέσα στους 20 καλύτερους αθλητές της κατηγορίας Ελίτ Ανδρών τερμάτισε μετά από θαυμάσια εμφάνιση ο αθλητής μας ποδηλασίας Φανούρης – Παναγιώτης Κοντογιωργάκης του Α.Ο. ΠΗΓΑΣΟΣ ΚΥΨΕΛΗΣ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας ΜΑΡΑΘΟΝ 2018 που έγινε στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας στις 26/8/2018.

Μέσα στους 20 καλύτερους αθλητές της κατηγορίας Ελίτ Ανδρών τερμάτισε μετά από θαυμάσια εμφάνιση ο αθλητής μας ποδηλασίας Φανούρης – Παναγιώτης Κοντογιωργάκης  του   Α.Ο.  ΠΗΓΑΣΟΣ  ΚΥΨΕΛΗΣ  στο  Πανελλήνιο   Πρωτάθλημα Ποδηλασίας ΜΑΡΑΘΟΝ 2018 που έγινε στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας στις 26/8/2018. Ο διαρκώς ανερχόμενος σε απόδοση Λεριώτης αθλητής μας Φανούρης – Παναγιώτης Κοντογιωργάκης είχε διακριθεί και στο περσινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας ΜΑΡΑΘΟΝ, αλλά και στο διεθνή αγώνα Ποδηλασίας ΜΑΡΑΘΟΝ που έγινε εφέτος στην Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης. Έχει όμως προσθέσει πολύ προπόνηση, καλύτερη προετοιμασία, αθλητική δουλειά και εμπειρίες και ήταν φυσικό και αναμενόμενο ότι εφέτος θα  πραγματοποιούσε ακόμα καλύτερη εμφάνιση, όπως άλλωστε και έγινε. Ο αθλητής μας πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση και αν δεν έκαναν το λάθος να βάλουν να τρέξουν ταυτόχρονα στη δύσκολη και κλειστή διαδρομή αθλητές Ελίτ Άνδρες και Μάστερς, θα είχε ακόμα καλύτερη απόδοση. Καθώς σε αρκετά σημεία της δύσκολης και επικίνδυνης διαδρομής χωρούσε μόνο ένας αθλητής και πολλές φορές, όταν τύχαινε να προπορεύεται αθλητής της κατηγορίας Μάστερς που πήγαινε πιο αργά, καθυστερούσε και ο αθλητής μας αναγκαστικά, διότι δεν υπήρχε χώρος να τον προσπεράσει. Μολονότι οι αθλητές Μάστερς είναι άλλη κατηγορία, επηρέασαν με αυτό τον τρόπο την εξέλιξη και τα αποτελέσματα του αγώνα. Η τελική θέση του στην κατάταξη θ’ ανακοινωθεί, όταν γνωστοποιηθούν από την ΕΟΠ τα αναλυτικά τελικά αποτελέσματα. Συνοδός του ήταν και πάλι ο κ. Ηλίας Δρακόπουλος.

Ο  Φανούρης – Παναγιώτης Κοντογιωργάκης  κατοικεί μόνιμα στη Λέρο και για τις αθλητικές – αγωνιστικές μετακινήσεις του διευκολύνεται από την BLUE STAR FERRIES.

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.aopigasos.gr/?p=3989

Ιούλ 10 2018

Νέες μεγάλες διεθνείς επιτυχίες πέτυχε ο κορυφαίος διεθνής Έλληνας αθλητής Ποδηλασίας Λουκάς Καταπόδης του Σωματείου μας Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης στους αγώνες Ατομικής Χρονομέτρησης ( 3ος ) και Αντοχής ( 6ος ) του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδηλασίας Δρόμου της Ιταλίας ( 6 – 8/7/2018 ).

Νέες μεγάλες διεθνείς επιτυχίες πέτυχε ο κορυφαίος διεθνής Έλληνας αθλητής Ποδηλασίας Λουκάς Καταπόδης του Σωματείου μας Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης στους αγώνες Ατομικής Χρονομέτρησης ( 3ος ) και Αντοχής ( 6ος ) του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδηλασίας Δρόμου της Ιταλίας που έγιναν στις 6 – 8 Ιουλίου 2018. Ο Πατρινός αθλητής μας, έχοντας την διεθνή αναγνώριση για την μεγάλη αξία του, με βάση τις συνεχόμενες μεγάλες διεθνείς διακρίσεις του, πραγματοποίησε τις νέες πολύ εντυπωσιακές εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας της Ιταλίας και πέτυχε σ’ αυτό τις νέες μεγάλες διεθνείς επιτυχίες του, παρά μάλιστα τον πολύ μεγάλο και έντονο συναγωνισμό με κορυφαίους ποδηλάτες από όλο τον κόσμο. Έτσι πρόσθεσε ακόμα μεγαλύτερη προσδοκία και αισιοδοξία για νέες διεθνείς επιτυχίες του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Ερασιτεχνών που θα γίνει στα τέλη Αυγούστου 2018 στην Ιταλία. Οι προσδοκίες αυτές ενισχύθηκαν καθώς ο Λουκάς είναι στο τελευταίο στάδιο πλέον της προετοιμασίας του για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2018, η προετοιμασία του αυτή είχε κορυφαίο στάδιο την επιτυχημένη συμμετοχή του στο παραπάνω Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας και είναι πλέον πολύ κοντά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει στα τέλη του επόμενου μήνα στην Ιταλία.

Ο Λουκάς στην Ατομική Χρονομέτρηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου που έγινε στο Τρεντίνο Ιταλίας στην Παρασκευή 6/7/2018, κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο, παρά την μεγάλη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών και τον έντονο συναγωνισμό. Αμέσως μετά την νέα αυτή μεγάλη Ελληνική διάκριση, ο Λουκάς, απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε τα εξής:

“Πριν 4 χρόνια στην συγκεκριμένη διαδρομή είχε διοργανωθεί ο τελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, στον οποίο είχα την πιο άτυχη στιγμή στην αγωνιστική μου εμπειρία … Ήταν όταν έχασα την σειρά εκκίνησής μου και δεν μπόρεσα να αγωνιστώ …

Από τότε είχα κάποια “χρωστούμενα”…

Σήμερα αγωνιζόμενος στην ίδια διαδρομή όλα πήγαν καλά. Με χρόνο 37΄ 43΄΄ και μέση ισχύ 351 w NP κατέκτησα την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας.

Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος διότι η διαδρομή ήταν αρκετά τεχνική και με δύσκολα υψομετρικά.

Την Κυριακή θα αγωνιστώ στο αγώνισμα της Αντοχής 140Km με 4000 υψομετρικά, τερματίζοντας στο Monte Bondone το οποίο φτάνει στο μέγιστο υψόμετρο 2.200 μέτρων.”

Την Κυριακή 8/7/2018 ο Λουκάς αγωνίσθηκε στον δύσκολο αγώνα Αντοχής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδηλασίας Δρόμου του Τρεντίνο Ιταλίας 2018, που έγινε σε απόσταση 140 χιλιομέτρων, με μεγάλα υψομετρικά. Ο κορυφαίος αθλητής μας ποδηλασίας πρωταγωνίστησε και πάλι και παρά τον πολύ μεγάλο και έντονο συναγωνισμό με κορυφαίους ξένους αθλητές ποδηλασίας και την δύσκολη και άγνωστη σ’ αυτόν διαδρομή, κατέκτησε την 6η θέση, πάρα πολύ κοντά με βάση και τον χρόνο του στην 3η θέση. Αμέσως μετά και την νέα αυτή μεγάλη διεθνή του διάκριση, ο Λουκάς, απαντώντας σε υποβληθείσες ερωτήσεις, είπε τα εξής:

“Το παγκόσμιο κύπελλο του Τρέντο αποτελεί τον δυσκολότερο αγώνα της σειράς GranFondo World Series. Το πλήθος των συμμετοχών που αγγίζει τους 4.000 αθλητές σε όλες τις κατηγορίες, το μεγάλο υψόμετρο στους Δολομίτες αλλά και το σύνολο των 4.000 υψομετρικών που περιλαμβάνει ο αγώνας των 140Km, τον καθιστά ιδιαίτερα απαιτητικό για την διεκδίκηση της νίκης.

Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από την επίδοσή μου στον αγώνα αυτό, σε σχέση με το στάδιο της προετοιμασίας που βρίσκομαι και χαίρομαι που τον είχα εντάξει στο αγωνιστικό μου πλάνο, διότι το όφελός του θα είναι σημαντικό για την περαιτέρω αύξηση της επίδοσής μου.

Αγωνίστηκα για 4h53΄με μέση ωριαία ταχύτητα 28,5 χιλιομέτρων και 278w NP. Στα ανεπίσημα  αποτελέσματα η επίδοση αυτή με κατατάσσει σύμφωνα με το real time, στην 6η θέση σε σύνολο 380 αθλητών με 15΄΄ από την 3η θέση, ενώ σύμφωνα με το race time κατατάσσομαι στην 3η θέση. Ακόμα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ανεβάσει οι Ιταλοί στην ιστοσελίδα τους και σίγουρα αποτελεί ένα παράδοξο φαινόμενο. Όλο αυτό το μπέρδεμα ξεκίνησε επειδή οι διοργανωτές δεν έδωσαν μία ταυτόχρονη εκκίνηση σε όλες τις κατηγορίες αλλά ούτε και με διαφορά χρόνου όπως συνηθίζεται. Έκαναν διαδοχικές εκκινήσεις την μία κατηγορία μετά την άλλη ανά 30΄΄ περίπου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές πτώσεις μέσα στο κεντρικό λιθόστρωτο του Τρέντου, διότι προσπαθούσαν αθλητές των πίσω κατηγοριών να αναμιχθούν με τους αθλητές των εμπρόσθιων κατηγοριών χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Το σίγουρο είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ήμουν αποσπασμένος σε ένα γκρουπ στο οποίο υπήρχαν άλλοι δύο μόνο αθλητές της κατηγορίας, οι οποίοι κατάφεραν και αποσπάστηκαν από εμένα στα τελευταία 5km του αγώνα χτίζοντας μία διαφορά  περίπου στο  ένα  λεπτό. Το απόλυτα  φυσικό  θα ήταν  ότι, αν  είχα  άλλους  3 αθλητές μπροστά μου στα 15΄΄- 18΄΄ και με δεδομένο τις έντονες κλίσεις που υπήρχαν, θα τους έβλεπα. Ωστόσο δεν θεωρώ ότι έγινε κάτι σκόπιμα, αλλά κάποιο μπέρδεμα με τα ηλεκτρονικά τσιπάκια.

Το σημαντικότερο όλων είναι, ότι για εμένα αυτός ο αγώνας ήταν τόσο έντονος που μου προκάλεσε την υπέρβαση των δυνάμεών μου και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την εξέλιξη της προετοιμασίας μου.”

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.aopigasos.gr/?p=3975